keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Ikääntyvän ihon hoito...

Iho on ihmisen suurimpia elimiä ja sillä on tärkeä merkitys sekä suojana ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Se auttaa  kuona-aineiden esim. hien ja talin erittymisessä ja lämmönsäätelyssä.  Ikääntyvän ihon toimintaan ja ulkonäköön vaikuttavat sisäiset ja ulkoiset tekijät. Kun iho vanhenee, sen vastustuskyky alenee, kun solujen uusiutumiskyky ja aineenvaihdunnan prosessit heikkenevät. Talin ja hien erityksen väheneminen iän myötä saa aikaan sen, että ihoa suojaavan rasva- ja happovaipan rakenteelle välttämättömiä aineita on liian vähän. Vaihdevuosi-iässä  estrogeenin tuotanto vähenee naisilla ja tuloksena voi olla kuiva ja halkeileva iho jossa on rasva-aineiden vajausta. Iho kuivuu enemmän, koska veden poistuminen ihon uloimman kerroksen kautta lisääntyy. Ihon sarveiskerrokseen ilmestyy pieniä halkeamia ja iho muuttuu kireäksi ja saattaa kutista. Ikääntyessä nämä rakenteet menettävät myös ominaisuutensa:
Orvaskedessä ja verinahassa sijaitsevien, pigmentaatiosta huolehtivien solujen (melanosyytit) määrä vähenee. Ihosta tulee alttiimpi auringon haitoille, kuten palamiselle.
Kollageeni on elimistön proteiini eli valkuaisaine, jonka säikeitä on verinahassa verkkomaisesti rakentuneena. Tämä rakenne antaa iholle lujuutta ja mahdollistaa sen liikkumisen. Toisen proteiinin (elastiini) muodostamat säikeet mahdollistavat ihon venytyksen ja erityisesti ihon palautumisen venytyksen jälkeen normaaliin muotoonsa. Näiden rakenteiden välissä verinahassa on soluja ja kudoksia, jotka pystyvät sitomaan vettä.

iholiitto-fi-bin.directo.fi


Auringonvalo nopeuttaa ihon ikääntymistä. Iän karttuessa auringonsietokyky heikkenee. Iho ei rusketu enää samalla tavalla kuin aikaisemmin tai rusketuksesta voi tulla kirjava, koska pigmenttiä tuottavien solujen määrä vähenee. Iho ohenee ja palaa herkemmin, koska keratiini- eli sarveiskerros ei suojele enää entiseen tapaan. Auringon valo aiheuttaa ihoon ryppyjä, erilaisia pigmenttimuutoksia ja talirauhasten liikakasvua. Tupakan ja alkoholin käyttö lisää ihon rappeutumista estäen hapen kulun tai kuivattamalla ihoa entisestään. Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä vähentää ja huonontaa ihon kimmoisuuden ja kiinteyden kannalta tärkeitä valkuaisaineita. Alkoholi aiheuttaa iholla punoitusta, teleangiektasiaa eli hiusverisuonten laajentumista. Tuuli ja kylmä rasittavat ihoa, mikä näkyy kuivumisena ja myöhemmin ahavoitumisena ohuilla ihoalueilla, kuten kasvoilla tai käsien päällä.

Ihon hyvinvointiin vaikuttavat lisäksi monet muut asiat, kuten ravinto, liikunta ja ulkoilu sekä mahdollinen stressi. Terveellinen ja monipuolinen ravinto auttaa ihoa pysymää kunnossa. Ikääntyessä ravintoaineiden tarve kasvaa. Erityisesti tulee huolehtia riittävästä proteiinin ja energian tarpeesta. Monipuolinen perusruoka ja riittävä nesteen juonti ovat ruokavalion perusta.

Ihon hoidon perusta on säännöllisyys:
Pesu ja rasvaus perusvoiteilla. Ihon ohentuessa sitä tulee käsitellä aiempaa hellävaraisemmin. Iho kuivataan pesun jälkeen taputtelemalla pehmeällä pyyheliinalla. Pesuveden tulisi olla haalea ja saippuan sijasta voidaan käyttää kevyttä perusvoidetta. Perusvoiteilla voidaan kosteuttaa kuivaa ihoa ja parantaa sen suojatoimintaa. Voiteessa oleva vesi ja vettä sitovat aineet parantavat ihon kosteuspitoisuutta. Voiteessa oleva rasva estää veden haihtumista ja korvaa ihon omia rasva-aineita. Voiteisiin on lisätty erilaisia apuaineita tehostamaan niiden kosteuttavia tai ravitsevia vaikutuksia. Liian rasvainen voide voi estää ihoa hengittämästä ja liian vähän rasvaa sisältävä ei ehkä ole riittävän tehokas. Perusvoiteen käyttö hillitsee myös kutinaa ja ennaltaehkäisee ihottumia. Kutina itsessään on merkki lievästä tulehduksesta. Tässä tapauksessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen joka ohjeistaa kortisonivoiteiden käytöstä.

Kaikille ihotyypeille ja ikäisille on olemassa paljon laadukkaita ja hyviä tuotteita. Ihosta kannattaa pitää huolta jo varhaisiässä ja suojata sitä parhaalla mahdollisella tavalla sillä se on meidän isoin elin joka näkyy ulkoisesti ja voi vaikuttaa elämämme laatuun ja hyvinvointiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti