Miten diabetes vaikuttaa jalkoihin?

Jalkaongelmia tulee kaiken ikäisille eivätkä ne välttämättä liity mihinkään sairauteen.
Suurin osa jalkavaivoista olisi ehkäistävissä, jos ihmiset kiinnittäisivät huomiota
jalkineiden valintaan. Myös ikääntyminen vaikuttaa jalkojen kuntoon.

Diabetestä sairastavalla voi kuitenkin ilmaantua vaikeita jalkaongelmia, joista yleisimpiä ovat jalkojen pitkäaikaiset haavaumat. Sen vaara suurenee vuosien mittaan samalla kun alkaa ilmaantua diabeteksen lisäsairauksia, etenkin ääreishermojen häiriöitä jolloin raajoissa ilmenee tunnottomuutta. Jalkapohjien päkiöissä voi tuntua nesteen aiheuttamaa turvotusta sillä se on tyypillinen diabeteksen oire sekä aiheuttaa  tunto- ja autonomisen hermoston vaurioita etenkin raajoissa. Raajoissa alkaa siis tuntua tunnottomuutta joka johtuu laskimoverenkierron häiriöistä jaloissa. Pitkään jatkuvana ja hoidoista piittaamattomana se voi johtaa raajan kuolioon eli raaja on ambutoitava.

Diabeetikolla on siis alentunut kosketustunto, joka voi johtaa siihen, että diabeetikko voi  astua jonkun terävän päälle eikä huomaa sitä, josta syntyy haavaumia. Vaikka hän huomaisi haavan, niin ei välttämättä tajua mennä lääkäriin, koska ei tunne kipua vaikka haava olisikin paha. Haavat paranevat hitaasti ja siitä voi seurata haavan tulehtuminen ja se voi kehittyä vakavaksi jos ei saa siihen hoitoa.

Kosmetologina voin hoitaa diabeetikon jalkoja vain, jos niissä ei ole verenkierto ja hermohäiriötä eikä vaikeita iho- ja kynsiongelmia. Jalat on tutkittava huolellisesti ja edellämainitut seikat otetaan huomioon hoitosuunnitelmaa laadittaessa ja tarvittaessa  ohjataan heti lääkäriin, diabeteshoitajan, jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin luokse. Jos iho on rikkoutunut, ohjataan suoraan lääkärille. Kosmetologin on oltava huolellinen ja noudatettava diebeetikon jalkojen hoitamisesta erityistä varovaisuutta. Suositeltavin ja turvallisin olisi tehdä jalkahoito jalkaporalla.

Jalkojenhoidossa älä:

  • liottele jalkoja jalkakylvyssä jotta ne eivät haudu
  • levitä varpaiden väliin rasvoja
  • käytä teräviä välineitä jalkojen hoidossa välttyäksesi ihorikoilta ja infektioilta
  • leikkaa kynsiä liian lyhyiksi
  • poista syyliä


Diabeetikko ohjataan muulle asiantuntijalle jos on:

  • varvasvälin vettymä
  • mahdollinen sieni- tai muu infektio
  • haava tai ärtynyt hankauma
  • syylä tai verestävä pykimä

On tärkeää, että jalkojen hyvinvoinnista huolehtii koulutettu ammattilainen. Kaikki jalkahoitopalveluja tarjoavat eivät ole koulutettuja hoitamaan diabeetikon jalkaongelmista.
Kannattaa selvittää ennen hoitoon menoa, että minkälaista hoitoa tarvitaan jaloille.

Jalkojenhoitaja ja jalkaterapeutti nimikettä saavat käyttää vain ne henkilöt, jotka ovat
saaneet  siihen tarvittavan koulutuksen. Heidät on rekisteröity Oikeusturvakeskuksen rekisteriin sairaanhoitotoimen harjoittajiksi.

Kosmetologina olen kauneudenhoitoalan ammattilainen, jonka työn tarkoituksena on
edistää ja ylläpitää ihon sekä kehon kauneutta ja terveyttä. Kosmetologi on koulutettu hoitamaan terveitä jalkoja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti