Käsien kotihoito-ohje asiakkaille...

Miksi on tärkeää pitää huolta käsistään?


Teemme joka päivä käsillämme töitä. Jatkuvasti rasitamme niitä emmekä välttämättä huomaa niiden hoitamisen tarvetta. Kätemme iho kuitenkin tarvitsee joskus huolenpitoa sekä ajankohtaista hoitoa sään ja vuodenaikojen mukaan. Se voi menettää kimmoisuuttaan ja kosteuttaan. Normaalikuntoinen iho käsissä on pehmeä, joustava, ehjä ja niillä on kaunis ruusuinen väri. Usein se on riittävä suoja infektioita vastaan. Kynnet taas suojaavat sormenpäitä. Siistit ja ehjät kynnet ovat hygieniset, eivät raavi tai repeydy. Käsillämme tartumme, välitämme tuntoaistimuksia, tervehdimme, hoivaamme, tunnustelemme, elehdimme ja koskettelemme jokapäiväisessä arjessamme.

http://www.brokenarrowspa.in/images/man.jpg

Käsien päivittäinen hoito..

  • käsien pesu ja kuivaus
  • rasvata ja hoitaa myös kynsinauhoja.
  • käsien hierominen ihan olkapäille asti jos mahdollista
  • käsille tarkoitettua jumppaa esim. puristus pallon käyttöä joka vahvistaa käsien lihaksia sekä ranteita.
  • muistaa lepuuttaa käsiään jos siihen tulee rasitusta päivän aikana.
  • päivällä rasvata käsiä miedommilla rasvoilla ja yöllä rasvaisemmilla sekä lisätä puuvillakäsineet yöksi käteen.
  • välttää kynsien pureskelua sekä kynsinauhojen repimistä. Suun kautta voi päästä bakteereja elimistöön ja repeutymistä voi tulla tulehduksia.
  • muista myös jokapäiväinen vitamiinien saanti, sillä vitamiinien puutostila voi näkyä myös kynsissä.

Käsien viikottainen hoito..

  • kynsien lyhentäminen mielellään lasiviilalla. Lasiviilaa on helppo puhdistaa sekä miellyttävämmän tuntuinen. Pienin yhdensuuntaisin vedoin kynnen reunalta keskelle. Yleensä ovaalinen muoto on ihanne muoto kynsille. Kynsien leikkaaminen voi aiheuttaa kynsien liuskottumisen.
  • naamio tai kuorintaa. Kotiin voi ostaa kaupoista käsille tarkoitettuja tuotteita tai tehdä itse sekoituksen vaikka hienosta sokerista, limestä ja oliiviöljystä. Myös hunajaa on käytetty sekä sekoitettua raakaa kananmunaa josta saa paljon proteiineja ja tekee ihosta kimmoisan.
  • lakata kynnet käyttäen omalle kynnelle sopivia tuotteita. Kynnenkovettajat kovettavat kynttä mutta liiallinen käyttö voi aiheuttaa kynnen kuivumisen. Aluslakka on hyvä ja tasoittava pohja varsinaiselle lakalle. Niitä on monenlaisia, peittävistä kirkkaisiin sekä hoitavista ravitseviin lakkoihin. Päällyslakka on yleensä kirkas ja vähän paksumpi lakka joka suojaa allaan olevia sekä antaa kirkkaan lopputuloksen.
  • käsiä sekä käsien lihaksia tulisi jumpata niin airobisesti kuin fyysisesti ja hieroa jotta veri ja happi pääsevät liikkumaan kunnolla myös aivoihin asti.

Mikä on oikea hoito käsilleni ja siellä oleviin käden sekä kynsien muutoksiin?

Käsille on tehtävä ihoanalyysi sekä kynsien kunnon tarkastus. Tämän voi tehdä ihan vaikka menemällä kunnon hoitolaan käsienhoitoon jossa kosmetologin kuuluisi opastaa ja ohjeistaa. Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa iho joka elää ja kulkee kanssamme mukana koko eliniämme ajan. Näin suurpiirteisesti sanottuna voisin suositella näille seuraavia sopivia hoitoja sillä kosmetologina hoidamme korjaamalla kosmeettisesti, opastamme minkä voimme sekä ohjeistamme oikeaan hoitoon.

Kuivat kädet..

Kuivia käsiä kannattaa kuoria, kosteuttaa sekä käyttää kosteusseerumeita ennen vahvan rasvan käyttöä silloin tällöin. Myös puuvilla hanskat yöksi voiteen suojaksi on hyvä. Liiallinen peseminen ja desinfiointi voi tehdä myös kädet kuivaksi. Vaihteleva sää voi aiheuttaa myös ihon kuivumista jolloin käsiä kuuluisi suojata.

Käsien hilseily tai allergia..

Yleisimpiä käsissä esiintyy allerginen kosketusekseema. Atooppisessa ekseemassa iho on tulehtunut, kutiseva ja kuiva. Tämä voi tarkoittaa sitä että ihossa on puutteellista toimintaa sekä aineenvaihduntaan liittyvistä tekijöistä. Ruoka-allergiaa voi myös epäillä. Yleensä niihin voi käyttää kortisonivoiteita mutta myös perusvoiteet käyvät. D-vitamiinien lisääminen päivittäin sekä suora auringon valo voi auttaa. Jos ilmenee yöllistä kutinaa, verta vuotavia haavoja tai muuten elämää häiritsevää ihottumaa niin silloin kannattaa kääntyä ihotautilääkärien puoleen.

Tulehtunut kynsinauha..

Kynsivallin tulehdus on bakteerien aiheuttama joka on päässyt kynsinauhan repeytyessä haavaan. Sitä voi hoitaa ensisijaisesti puhdistamalla aluetta aamuin ja illoin sekä käyttää voiteita jotka suojaavat haavaa. Voi myös peittää tulehtuneen alueen laastarilla joka suojaa sitä mutta muistaa vaihtaa ja huoltaa sitä. Kynsinauhoja tulisi hoitaa kynsinauhaöljyllä joka päivä jotta se ei kuivuisi ja repeytyisi. Tässäkin asiassa jos tilanne pitkittyy, ota yhteys lääkäriin. 

Liuskoittuvat kynnet..

Yleisin kynsien muutos on liuskoittuvat kynnet. Se johtuu kynsilevyjen huonolaatuisesta liimaavista aineista, perinnöllisistä tekijöistä tai liiallisesta/huonosta huolehtimisesta sekä kynsien kuivumisesta.
Käytä suojahanskoja kotitöitä tehdessä, jotta kynnet eivät kuivu. Vahvistava kynsilakkaa on hyvä käyttää. E-vitamiinia ja öljyä sisältävä lakkaa, josta kynnet saa tarvitsemaa kosteutta. Jätä kynsisakset ja käytä viilaa. Lasiviila on hyvä valinta, sillä se ei vaurioita yhtä herkästi kyntä edestakaisinkaan viilatessa.

Pureskelen kynsiä..

Voimakas pureskelu voi aiheuttaa kynnen pienentymistä ja kynsinauhojen tulehduksia. Markkinoilla on saatavilla erilaisia pahanmakuisia kynsilakkoja kynsien pureskelijoille. Yleensä pureskelu liittyy stressiin tai tapaan. Sitä voi myös ehkäistä hoitamalla kädet ja kynnet tai kestolakkauksilla sekä rakennekynsillä kauniiksi jolloin niitä ei raaski pureskellä tai repiä. 

Kynnessä värimuutoksia, pinnan muutoksia, syyliä, känsiä.

Useilla on kynnen pinnassa esiintyviä pitkittäisuuntaisia uurteita sekä poikittaisia vakoja. 
Ne johtuvat aina melkein perinnöllisistä taipumuksista, huonosta verenkierrosta, psoriaasista sekä ikääntymisestä. Myös kynsi juuren vaurioitumisesta,  pitkään jakuva käsien ihottumasta tai kroonisesta kynsivallitulehduksista. 

Kynnen värimuutoksiin vaikuttaa tupakointi, ruokavärit, verenkierto, hapenpuute tai ehkä jopa sydänviat, lääkkeet sekä yleissairaus. 

Syylien aiheuttajat ovat HP-viruksia (human papilloma virus) joita tunnetaan toista sataa erilaista. Kuusi niistä erilaista aiheuttaa tavallisia syyliä.  Syylät häviävät useimmiten ilman hoitoa, sillä elimistö tekee viruksia vastaan vasta-aineita. Syyliä kannattaa hoitaa kuitenkin aktiivisesti. Syylänhoitovalmisteissa  saa apteekista laastarina, tippoina, geelinä ja voiteena.

Kovettumat ja känsät kertovat, että jalan asennosta, kävelystä tai kengistä löytyy korjaamista. Kovettumia ei saa koskaan kotona vuolla teräaseella, vaan kotona pelkkä varovainen raspaaminen ja rasvaus riittää. Hoitolassa kovettumat poistetaan ja annetaan ohjeistusta mahdollisista kevennysterapiatuotteista  jatkohoitoihin esim lääkäriin.

Jalkasieni ja kynsisieni tarttuvat kosteista tiloista, jossa on jo sienirihmastoa. Sienitauteihin pitää suhtautua aina vakavasti, koska sieni vain harvoin paranee itsestään. Hoitamattomana se tarttuu ja leviää muihin ihmisiin. Ota yhteyttä lääkäriin, joka tutkii, onko kyseessä sieni ja tarvittaessa määrää lääkityksen.

Tärkein kaikista..

On pitää huolta ja hoitaa yleisesti omasta hyvinvoinnistaan ja ihon muutoksistaan heti niiden oireiden alettua. Silloin voi välttyä vaivoista joilla saattaa olla elinikäinen haitta koko loppu elämän. Rohkeasti pyytää apua ja kysyä neuvoa!!

http://www.cuzzsoft.com/wallbank/10970-hand-petals-rose-manicure-mood-0323.jpg



Lähteet:
WSOYpro Halsas-Lehto, Härkönen, Raivio. 5.painos 2011 sivu 69 alkaen.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=jal00102
http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1451394-kosmetologin-tekema-jalkahoito/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti