Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikan tuotteita, joiden valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota sen ainesosien luonnolliseen alkuperään ja miten tuotteet vaikuttavat ihmiseen sekä ympäristöön. Ihmisen valmistamien synteettisen ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.
Luonnonkosmetiikkaa ei ole määritelty kosmetiikkalaissa, eikä sille ole olemassa vielä virallisia kriteerejä. Kuluttajien ja kosmetiikan parissa työskentelevien on hyvin vaikea erottaa aitoa luonnonkosmetiikkaa tavallisesta kosmetiikasta. Luonnonkosmetiikka herättää mielikuvia puhtaudesta ja aitoudesta sekä turvallisuudesta. Valmistajat voivat käyttävät näitä mielikuvia markkinoinnissa hyväkseen, koska yhteisen lainsäädännön puuttuessa se on mahdollista.
Onneksi luonnonkosmetiikan, kuten kaiken muunkin kosmetiikan on täytettävä kosmetiikkalaissa määritellyt kosmetiikkadirektiivit.
Kuitenkin Saksalainen kosmetiikkateollisuus on määritellyt suositukset luonnonkosmetiikalle.
BDIH (Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen)
BDIH teki 1996 yhdessä saksalaisten, johtavien luonnonkosmetiikan valmistajien kanssa ohjeistuksen luonnonkosmetiikasta, jonka tarkoituksena on palvella kuluttajia. Tuotteissa, jotka BDIH hyväksyy, voidaan käyttää BDIH:n merkintää ”kontrolloitua luonnonkosmetiikaa” (kontrollierte naturkosmetik).
Alla lista BDIH suosituksista:
http://www.luonnonkosmetiikka.fi/sertifioinnit/sertifiointitahot/
Kosmetiikan raaka-aineiden keruun ja tuotannon aikana luontoa tulee häiritä mahdollisimman vähän. Erityistä huomiota kiinnitetään uhanalaisten lajien suojeluun. Geenien muuntelu tuotantoprosessin aikana on kielletty. Kosmetiikan valmistuksessa raaka-aineita muokataan kemiallisesti niin vähän kuin mahdollista. Uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja suositaan, jotta tuotteen valmistus, käyttö ja hävitys vaikuttaisivat luonnon ekosysteemiin mahdollisimman vähän. Käyttöturvallisuuden takaamiseksi, käytetään sellaisia luonnonraaka-aineita, jotka ovat hyvin tunnettuja, kauan käytettyjä ja tutkittuja.
Teknisten valmistusmenetelmien käyttö sallitaan mutta sitä rajoitetaan. Teknisiä valmistusmenetelmiä ei voida täysin kieltää, jos halutaan taata sellaisten raaka-aineiden puhtaus ja toimivuus, jotka eivät luonnollisessa muodossaan toimi riittävän hyvin kosmetiikassa. Kosmetiikan valmistuksessa käytetäänympäristöystävällisiä tuotantomenetelmiä, uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja sekä mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja.
1. Kasviraaka-aineet
Kasviraaka-aineina käytetään luonnollisesti ja valvotusti viljeltyjä kasveja aina, kun se on mahdollista tai luonnonvaraisesti kasvaneita kasveja valvotulta alueelta (BDIH a).
2. Eläinten suojelu
Raaka-aineita tai valmiita tuotteita ei saa testata eläinkokeilla. Raaka-aineita, jotka on otettu elävän tai kuolleen eläimen elimistöstä, niin että eläin vahingoittuu, ei saa käyttää. Eläinkokeita ei sallita tuotannossa eikä tuotekehittelyssä. Ainesosia, jotka eivät ole olleet markkinoilla ennen 1.1.1998, voidaan käyttää ainoastaan, jos niitä ei ole testattu eläimillä. Ainesosat, jotka ovat jo markkinoilla ja joita on testattu eläimillä 1.1.1998 jälkeen, on poistettava tai jätettävä pois tuotteista, vaikka eläinkokeet olisi tehty ulkopuolisessa yrityksessä, sopimuksen mukaan, ostajan tai kenen tahansa häneen juridisesti tai sopimuksellisesti yhteydessä olevan henkilön luvalla. (BDIH a.)
3. Mineraaliperäiset raaka-aineet
Mineraaleista peräisin olevien epäorgaanisten suolojen ja raaka-aineiden käyttö on yleisesti sallittu, mutta seuraavalla sivulla kohdassa 5 luetellut raaka-aineet ovat kiellettyjä(BDIH a).
4. Rajoituksin sallittuja raaka-aineita
Luonnonkosmetiikan valmistuksessa voidaan käyttää emulgaattoreita ja pinta-aktiivisia aineita, jotka on valmistettu hydrolyysillä, hydrogenoimalla/hydrauksella, esterifikaatiolla, transesterifikaatiolla, muutoin pilkkomalla (cracking) tai kondensaatiolla seuraavista luonnollisista lähtöaineista tai raaka-aineista, joiden käyttö on sallittua
5. Kielletyt raaka-aineet
Kiellettyjä raaka-aineita luonnonkosmetiikassa ovat orgaaniset synteettiset väriaineet, synteettiset hajusteet, etoksyloidut raaka-aineet, silikonit, paraffiini ja muut petrokemian tuotteet. Sallitut aromaattiset yhdisteet on pääosin määritelty ISO 9235 standardissa (ISO 9235:1997 Aromatic natural raw materials - Vocabulary).
6. Säilöntäaineet
Luonnonkosmetiikkatuotteiden mikrobiologisen turvallisuuden takaamiseksi seuraavien luonnon kasveista saatavien säilöntäaineiden käyttö on sallittua antimikrobisten luonnosta löytyvien aineiden ohella: benzoehappo sekä sen suolat ja esterit, salisyylihappo ja sen suolat, sorbiinihappo ja sen suolat sekä bentsyylialkoholi. Mikäli edellä mainittuja raakaaineita käytetään säilöntäaineena, täytyy tuotteessa olla erillinen maininta siitä.
Esimerkiksi ”Tuotteessa on säilöntäaineena käytetty salisyylihappoa”.
7. Tuotteita ei saa säteilyttää radioaktiivisesti
Raaka-aineita tai valmiita tuotteita ei saa desinfioida radioaktiivisella säteilyllä (BDIH a).
8. Sertifiotu luonnonkosmetiikka
BDIH:n puolueeton elin tarkastaa, että tuotteet täyttävät yllä mainitut vaatimukset. Vaatimusten täyttyessä organisaatio antaa tunnuksensa tuotteille.
On myös muita organisaatioita joilta saa luonnonkosmetiikaksi luettuja sertifikaatteja.
Alla lista näistä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnonkosmetiikka
Ecocert
Ecocert on Ranskassa vuonna 1992 perustettu organisaatio, joka on aloittanut kosmetiikan sertifioinnin vuonna 2002. Ecocert-logon saaminen ei ole yhtä tiukkaa kuin BDIH-logon: Valmistaja voi saada logon, vaikka sen tuotteista vain yksi tai muutama läpäisisi sertifikaatin vaatimukset. Ecocert-merkintä on kansainvälisesti saatavilla. Järjestö ei ole voittoa tavoittelematon.
Cosmebio
Ranskalaisen Cosmebion merkinnät ovat sininen Charte Cosmebio-Cosmetique ECO tai vihreä Charte Cosmebio-Cosmetique BIO -merkintä, jotka pohjautuvat Ecocertin vaatimuksiin. BIO-merkin vaatimuksia ovat: vähintään 95 % tuotteen raaka-aineista on peräisin luonnosta ja vähintään 95 % kasviraaka-aineista on luomuviljeltyjä, ja tuotteen kaikista raaka-aineista vähintään 10 % on luomuviljeltyjä. ECO-merkin vaatimuksia ovat: vähintään 95 % tuotteen raaka-aineista on peräisin luonnosta ja vähintään 50 % kasviraaka-aineista on luomuviljeltyjä, ja tuotteen kaikista raaka-aineista vähintään 5 % on luomuviljeltyjä. Sekä BIO- että ECO-merkityn tuotteen raaka-aineista korkeintaan 5 % saa olla synteettisiä.
Soil Association
Soil Association on brittiläinen luomumaatalousalan järjestö, joka sertifioi myös muita kuin kosmetiikkatuotteita, esimerkiksi tekstiilejä. Se myöntämä sertifikaatti on "Soil Association Organic Standard". Tuotetta voi kutsua luonnonmukaiseksi eli organic, jos 95 % ainesosista on luomutuotettuja. Vettä ei lasketa mukaan. Muuten tuotteeseen on merkitty, kuinka monta prosenttia se sisältää luomutuotettuja raaka-aineita. Joidenkin tuotteiden kohdalla prosenttiosuus ei voi olla kovin suuri, sillä esimerkiksi pesevät aineet elitensidit voivat olla peräisin luonnosta mutta eivät luomutuotantoa.
Ecogarantie
Belgialainen, voittoa tavoittelematon Biogarantie-organisaatio aloitti toimintansa 1980-luvulla. Biogarantie-merkkiä myönnetään luonnonmukaisen maatalouden tuotteille, kuten elintarvikkeille, tekstiileille ja kukille. Organisaatio kehitti 2000-luvun alussa Ecogarantie-merkin kosmetiikalle ja puhdistusaineille. Kriteeristöön kuuluu muun muassa luomutuotanto, biohajoavuus ja myrkyttömyys vesieliöstölle. Merkin saamiseksi tutkimuksia suorittavat riippumattomat organisaatiot Certisys ja Integra.
AIAB
Italialainen AIAB (Associazione Italiana per l'Agricultura Biologica) on myös luomualan järjestö, joka aloitti kosmetiikan sertifioinnin vuonna 2005. AIAB-sääntöjen mukaan kasviraaka-aineiden täytyy olla luomutuotettuja, jos niitä on Italiassa saatavilla.
NaTrue
NaTrue on vuonna 2007 perustettu luonnonkosmetiikkayritysten yhteenliittymä (European Natural and Organic Cosmetics Interest Grouping E.E.I.G), jonka NaTrue-merkkiä voivat kaikki luonnonkosmetiikan valmistajat hakea. NaTrue-järjestö on voittoa tavoittelematon ja sen kriteeristö ovat julkisesti saatavilla.
NaTrue-merkki sisältää kolme, tähdillä merkittyä tasoa: Yksi tähti merkitsee luonnonkosmetiikkaa, kaksi tähteä luonnonkosmetiikkaa, joka sisältää luomulaatuisia aineita ja kolme tähteä luomukosmetiikkaa. Vettä ei lasketa mukaan raaka-aineiden kokonaismäärään.